{ "title": "Akciğer Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/akciger-enfeksiyonu(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:19:19", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Akciğer Enfeksiyonu, Ülkemizde hem erişkin hem deçocuklarda görülebilen bir enfeksiyon çeşididir. Akciğer enfeksiyonu denince aklımıza ilk gelen pnömoni ve zatürre ile eş anlamlı olan solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Akciğer enfeksiyonları genellikle ASYE olarak adlandırılır. Asye alt solunum yolları enfeksiyonlarının kısaltmasıdır. Kronik veya akut bronşitin yanı sıra pnömoni hastalığı da akciğer hastalığı grubunda yer almaktadır. En sık görülen enfeksiyonlar, zatürre ve bronşittir. Bakteriyel, viral, candida gibi nedenlerle oluşabilir ve enfeksiyonun türüne göre belirtileri farklılık gösterebilir. Akciğer enfeksiyonlarında genel ve ortak belirtiler, nefes darlığı, nefes alıp vermede zorluk, nefes alıp verirken hırıltı yaşanması, kuru veya balgamlı öksürük ve göğüste dolgunluktur.

Akciğer enfeksiyonunun diğer bir tanımı ise; akciğerlerin iltihaplanmasıdır. Bu hastalıklar genellikle hafif düzeyde seyretmekle birlikte kendiliğinden iyileşmesi de söz konusudur ancak ağır seyreden akciğer enfeksiyonları ihmal edilmeden Uzman hekimlere başvurulması gereken enfeksiyonlardır. Bu tür hastalıklara genellikle antibiyotik tedavi kullanılır ancak bu antibiyotiklerin kullanımı da yine bir Uzman hekim tarafından yürütülmelidir. Akciğer enfeksiyonları türlerini inceleyecek olursak;

Bakteriyel Akciğer Enfeksiyonu ve Belirtileri Nelerdir?

Sıklıkla yaşanan bir enfeksiyon türüdür. Akciğerlerde iltihaplanmaya yol açan bakteriler, mukus adı verilen salgının artmasına ve vücutta şişlik olmasına neden olmaktadır. Bu enfeksiyon türü cildin bazı bölgelerine tahriş oluşmasına neden olmaktadır. Bakteriyel akciğer enfeksiyonu \"stafilokok bakteri\" nedeniyle oluşur. Vücutta irinli sivilceler oluşması, cildin çok aşırı derece kuruması, nefes alıp vermede güçlük, yorgunluk hissi, vücudun farklı bölgelerde belirli bir nedeni olmadan ortaya çıkan ağrılar bu akciğer enfeksiyonunun belirtileridir. Ayrıca enfeksiyonun ilerleyen aşamalarında idrar yollarında enfeksiyon da görülebilmektedir.

Candida Akciğer Enfeksiyonu ve Belirtileri Nelerdir?

İlk başlangıç döneminde grip ya da zatürreye benzer belirtiler görülebilmektedir. Öksürük ve kişinin kendini sürekli olarak yorgun hissetmesi genel belirtileri arasındadır. Candida Akciğer Enfeksiyonu, kas ağrılarına neden olabilmektedir. Bazı durumlarda kas ağrıları ile nefes darlığı, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Viral Akciğer Enfeksiyonu ve Belirtileri Nelerdir?

Virüslerin yol açtığı Akciğer Enfeksiyonu türüdür. Belirtileri hafif ya da şiddetli olarak ortaya çıkabilmektedir. Genel belirtileri; öksürük, boğazda ağrı, hafif ateş ve bazı hallerde kulakta enfeksiyon oluşması sayılabilir. Bunların yanı sıra enfeksiyon ileri boyutlara ulaşırsa, göğüste hırıltı, nefes alıp vermede zorluk, dudaklar veya tırnaklarda morarma görülebilir.

Genel olarak Akciğer Enfeksiyonlarının ortak belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz
Akciğer Enfeksiyonu, genellikle doktor tarafından reçete edilen antibiyotikler veya damar yoluyla verilen antibiyotik tedavisi ile aşırı nefes darlığı varsa oksijen takviyesi ile tedavisi mümkündür. Bunun yanında akciğer iltihabı olan kişiler sigaradan uzak durmalı, yeterli sıvı almalı ve dinlenmeye özen göstermelidir.
" } ] }