{ "title": "Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/akciger-enfeksiyonu-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 20:14:09", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri, Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ya da başka bir organ hastalığının belirtilerini taşır. Akciğer kanseri, Ülkemizde her yaştan ve her gruptan insanda görülebilen bir enfeksiyon çeşididir. Genel adı ASYE (Alt solunum yolu enfeksiyonları)'dir. Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni bakteri, virüs ve nadiren parazitlerin neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Akciğerlerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveol adı verilen havayla dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesi ve yine bu alana kan damarlarından gelen serum ve iltihap hücreleriyle dolan, yani hava içeriğini kaybeden alveollerin solunum işlevini tam olarak yerine getirememesidir. Bu durum hastada nefes darlığına neden olmaktadır.

Akciğer Enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Atipik seyirli akciğer enfeksiyonunda baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Hastaların çoğunda dudak ve dudak çevresinde uçuk görülmektedir.

Yukarıdaki belirtileri taşıyan hastanın muayene eden doktor tarafından akciğer enfeksiyonu teşhisi konulduktan sonra evde veya hastanede muayene edilmesine karar verilir. Genellikle yaşlı ve başka hastalıklara sahip (Tansiyon, kansızlık, böbrek yetmezliği, siyanoz, alkolizm ve madde bağımlılığı, kronik akciğer veya böbrek yetmezliği) hastalarda tedavi hastanede uygulanırken bu durumlara sahip olayan hastalar ve genel durumu iyi olan hastalara takipte kalmak şartıyla antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastalığın asıl tedavisi etken mikroorganizmaların tespiti ile mümkündür. Eğer mikroorganizma tespit edilmiş ise buna yönelik etkili antibiyotikler uygulanmalıdır. Eğer ilaç duyarlılık testleri yapma imkânı olursa, bu testlerin neticesine göre uygun antibiyotikler verilmelidir. Hastalığı oluşturan etkene ve hastalığın şiddetine göre tedavi en az 5-7 gün düzenli olarak uygulanmalıdır. Bazı mikroorganizmalara bağlı olarak tedavi süresinin uzaması olağan bir durumdur.
" } ] }