{ "title": "Ağız Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/agiz-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 17:14:35", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "
Ağız Enfeksiyonu, Ağızda oluşan bu enfeksiyon pamukçuk olarak adlandırılan mantarlardır. Vücuttaki bazı mantarları kontrol altında tutan bazı bakterilerin sayısının aşırı artarak oluşturduğu hastalıktır. Daha çok çocuklarda görülen ağız enfeksiyonları, çocukların bilinçsiz bir şekilde ağzına soktuğu yabancı cisimler ile enfeksiyonun vücuda girmesine ve hastalığa neden olur. Birçok türü olan ağız enfeksiyonlarında en çok görülen pamukçuk (Moniliazis), uçuk ve aftlatdır. Çocuklarda meydana gelen bu enfeksiyonlar beslenme ve konuşma bozukluklarına neden olabilir.

Pamukçuk

Daha çok yeni doğanlarda görülen beyaz renkli ve ağız içi çevresinde oluşan bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyonun oluşmasının en sık nedeni annenin göğsünü fazla temizleyerek cildinde doğal ve faydalı olan flora mikroplarının kaybolmasına neden olmasıdır. Aşırı sabunlu ve bikarbonatlı suyla yıkanan göğüsteki flora mikropları ölür ve meydan pamukçuk oluşmasına neden olan zararlı bakterilere kalır. Doktor tarafından uygulanacak mantarla ilgili damlalar ve ağız içine sürülebilen mavi- mor boyalarla pamukçuk tedavisi sağlanabilir.

Uçuk

Çocuk ve erişkinlerde sıkça görülebilen bu enfeksiyon yaygın bir ağız enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon ağız içinden çok dudak kenarlarında görülen ve Herpes Simpleks isimli virüsün neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Genellikle yaşam boyunca ilk olarak çocuklukta meydana gelir ve hayatın ilerleyen diğer dönemlerinde de görülebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve aşırı stres dönemlerinde yüz sinir köklerinde gizli olarak bulunan virüsler ortaya çıkar ve uçuğun oluşmasına neden olur. Bulaşıcı özellik gösterebilir. Tedavisi kremlerle mümkündür ve kısa sürede iyileşme görülebilir.

Aftlar

Ağız içinde ve dilde oldukça ağrılı, beyaz mukoza lezyonlardır. Diğer ağız içi enfeksiyonlarına göre daha ağrılı geçer ve çoğu zaman tekrar edebilir. Çoğu kez virüslerden kaynaklanır ve genellikle yeni doğan, hamile ve sindirim sistemi bozukluğu yaşayanlarda görülür. Enfeksiyon titreme ve yüksek ateş ile birden ortaya çıkar. Daha sonra ağız içinde içi su dolu kabarcıklar oluşur. Hastalık hızlı ilerler ve tedavisi bir iki hafta sürebilir. Gargara kullanımıyla ya da antibiyotikler ile tedavisi mümkündür.

Diş Eti İltihabı (Stomatit)

Ağız mukozası ve dudak iltihaplanmaları ağız kokusu ve diş eti enfeksiyonuna neden olabilir. Diş bakımını ihmal etmemek oldukça etkilidir.
" } ] }